Damwandplaten Overijssel

Damwand montage tips

Damwandplaten Overijssel

Als u damwanden gaat plaatsen, let dan op een aantal belangrijke zaken. Als u rekening gaat houden met een paar belangrijke zaken, dan zult u zien hoe eenvoudig montage is.

Enkele tips als u damwanden of damwandplaten wilt gaan bevestigen. Check voor aanvang van de montage of de balkenconstructie geschikt is van metalen damwandplaten. Kijk goed naar vlakheid en ondersteuning. Zorg dat u goed ventileert ivm condensvorming. Pas daarbij op dat geen schade aanricht en gebruik bijvoorbeeld een loopplank, zodat u de druk voorkomt van de plaatsen waar u loopt.

Bij het plaatsen van de damwanden of damwandplaten is het van belang dat u het eerste element direct recht gaat leggen. Anders gaat u daarna structureel scheef leggen. Zorg dat u zuiver gaat uitmeten. Let op de hellingshoek (7 à 8 graden), zodat er een goede afwatering ontstaat. Wilt u vochtproblemen voorkomen, gebruik dan een anticondensdoek. Even wel opletten dat u wat ruimte tussen doek en de platen aan houdt, zodat er voldoende ventilatie blijft plaatsvinden. Let ook op dat u nokstukken als laatste gaat aanbrengen. deze zijn eenvoudig te bevestigen aan de damwandplaten. Ten slotte de windveer. Als uw gevel lager is dan uw dak, dan heeft u een windveer nodig. Mocht u deze niet plaatsen dan loopt u risico dat de wind schade kan aanrichten, doordat het tussen en onder damwandplaten kan komen. Wilt u meer weten over monteren, dan vraag het ons gerust.

Monteren van polycarbonaat

2264049_orig

Het monteren van polycarbonaatplaten is niet moeilijk, niettemin moet u rekening houden met een paar belangrijke montage instructies.

Gaat u polycarbonaatplaten monteren let dan vooral op de volgende tips. Platen kunnenkrimpen of uitzetten. Breng in de lengte van de plaat 5 mm speling per meter plaatlengte en voorzie in de breedte van de plaat 10 mm speling (5 mm per zijde). Bijvoorbeeld: een plaat van 2 meter moet een speling hebben in de lengte van 10 mm. Blokkeer de plaat niet en zorg voor speling. Kleef de plaat niet vast in silicone. U geeft de plaat daarmee ruimte voor uitzetting of inkrimping.
Het gebruik van silicone kan polycarbonaat aantasten. De dampen van deze kits mogen nooit in de kanalen van de plaat verdampen. De verluchtingsopeningen alsook de zijkanten van de afsluitprofielen mogen niet dichtgemaakt worden. De silicone moet steeds vrij kunnen verdampen.

De platen moeten steeds met de beschermende zijde (tegen UV-straling) naar buiten cq. boven toe geïnstalleerd worden. Deze zonzijde is steeds speciaal aangeduid op de beschermfolie. De kunststofkleefband of de voorlopige aluminiumtape houden de platen enkel stofvrij tijdens het transport. Ze dienen verwijderd te worden! Het is noodzakelijk aangepaste aluminiumtapes en/of afsluitprofielen aan te brengen. De draagconstructie moet stevig en stabiel uitgevoerd worden. Afhankelijk van het plaattype moet men dwarsondersteuningen aanbrengen. Warmteaccumulatie: de bovenzijde van de draagconstructie, die naar de platen gekeerd is, dient wit reflecterend te zijn. Gebruik daarvoor witte dispersieverf (verdunnen in water of verf zonder oplosmiddel) of gebruik bij voorkeur aluminiumtape. De platen niet direct op het hout monteren. Zorg dat dakpannen niet op de platen rusten. Laat een ruimte (minimaal 10 mm) tussen de platen en de dakbedekking. Voor het gebruik voor het afdichten van de opening tussen de plaat en de gootbalk is een speciale tochtstrip beschikbaar. Gak niet dichtspuiten of opvullen met schuimband.

Douglashout kenmerken

douglashout-2

Douglas is een houtsoort, afkomstig van de douglasspar. Douglas is in grote afmetingen beschikbaar en wordt bijvoorbeeld voor spantconstructies gebruikt. Ook wordt veel douglas verwerkt tot multiplex. Bij gevelconstructies zoals deuren en kozijnen wordt het hout veelvuldig toegepast. Zoals bij alle houtsoorten geldt dat buitenshuis het spinthout verduurzaamd of geschilderd hoort te worden.

Duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit houdt in dat het een matig tot goede duurzame houtsoort is. Deze houtsoort gaat 10-15 jaar mee. Grondcontact dient daarbij wel ten allen tijden vermeden te worden. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidklasse 5. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidklassen, hoe hoger hoe sneller het bij buitentoepassing rotting gaat vertonen. Duurzaamheidklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé. Europees Eiken valt in klasse 2-3.

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.

Kleur
Het kernhout van Douglas heeft vers meestal een licht geelrood tot geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjeachtig geelbruin. Het spinthout steekt wit af tegen het kernhout.

Boom
De Douglasspar (Pseudotsuga menziesii) is een naaldboom en valt onder de dennenfamilie (Pinaceae). De oudere bomen zijn herkenbaar aan de grove gegroefde bruine bast. Jongere bomen hebben een grijsgroene bast met harsbolletjes. Deze harsbolletje geven een citronella- achtige geur af als ze plat gedrukt worden.

De naalden zijn in tegenstelling tot andere naaldhoutsoorten plat en dun. De kegels kunnen 5 cm tot 12 cm lang zijn en bevatten zaadlobben die 3 puntig gevormd zijn. De kenmerkende vorm van deze zaadlobben komt terug in ons logo.

De Douglasspar groeit tot 20-40m1 hoog. Doordat de Douglasspar recht cilindrisch en hoog groeit kan Douglashout in grote afmetingen worden geleverd. Balken van 350x350mm en 12m1 lang zijn leverbaar.

Sterkteklasse
Douglas kan CE gekeurd en op sterkte gesorteerd worden geleverd. De meest voorkomende sterkteklasses zijn C18 en C22.